Kırmızı ben dendiğinde genel olarak damar beni olarak adlandırılan damar yumağından oluşmuş, gül lekesi, hemanjiom, chery, şarap lekesi gibi yapılar akla gelir. Deriden kabarıklığına, vücuttaki yaygınlığına, genişliğine, rengine göre değişik adlarla anılır. Bölgesel olarak atar, toplar yada kılcal damarların yumak halini alıp tümör şekline gelmesidir. Temel sorun damarların sayıca çok artması ve genişlemesidir.
Kırmızı Ben Çeşitleri
Damar Beni
Vücudun her yerinde görülebilir daha çok doğuştan vardır. En sık kan dolaşımının yoğun olduğu dudak civarında görülür. Mercimek kadar olabildiği gibi yüzün yarısını kaplayacak kadar dev büyüklükte de olabilir. Erken dönemde dideral adlı ilaç kullanımına başlanması küçülmesini hatta kaybolmasını sağlayabilir ancak hiç etki etmeyebilir de. Bu durumda daha etkili yöntemler olan büyük skleroterapi, lazer, termokoagülasyon, radyo frekans yöntemleriyle tedavisi yapılmalıdır. Ameliyatlar büyük oranda terk edilmiştir.
Şarap Lekesi
Cilt seviyesinde yada hafif kabarıktır, yüzün yarısını kaplayabilecek kadar geniş olabilir ama daha küçükte olabilir. Vücudun her yerinde olaiblmektedir ancak en çok yüz bölgesindekiler rahatsız eder, hastanın sosyal yaşamını olumsuz etkileyebilir.
Derinin her yerinde görülebilir. Doğumsal bir sorundur. Lazer silinir. Tedaviden sonra fark edilir yanık izi kalır.
Gül Lekesi
Dar alanda örümcek ağı görünümünde kılcal damar yumağıdır. Damar çatlaması da denilir. Radyo frekansla tek seansta başarılı şekilde yokedilir, lazer ile yok edilebilir ama uzun 5-8 seans gerekebilir.
Vücuttaki Kırmızı Benler
Çeri (cherry) olarak adlandırılır. Daha çok orta yaştan sonra gövde cildinde görülen 2-5 mm lik kızıl görünen noktalardır. Ameliyatsız yöntemelerle edilir. Özellikle radyo frekans çok pratiktir.
Kırmızı Ben Tehlikeli mi ?
Ciddi bir tehlikesi yoktur, ancak çarpma veya sıyrılma durumunda bezdirici kanamalar olabilir. Büyük hemanjiomlarda kanama öldürücü olabilmektedir. Görsel olarak hastanın sosyal yaşamını etkileme zararları vardır.
Kırmızı Ben Neden Oluşur ?
Sebebi net bilinmemektedir, damarlarda deformasyon şeklinde gelişme olur. En kabul edilebilir teorik görüş dama geliştirici faktör fazlalığıdır.
Kırmızı Ben Kanser Olur mu ?
Hayır asla kanserleşmez ama çok seyrek görülen hemanjiosarkom kötü huyludur.
Daha kabarık yapılar da diğerleri gibi radyo frekans veya lazerle tedavi edilir. Saçlı deride olanlar kesinlikle lazer ile tedavi edilmemelidir yoksa saç kökleri zarar görür ve saçlar dökülür. saçların arasındaki benleri radyo frekansla tedavi edilmelidir.
Kırmızı Ben Tedavisi Yapılan Hastaneler
Ben tedavisi konusunda tüm teknolojilere sahip ve Türkiye’nin en yaygın kliniği Idea Kliniktir. Ankara, Bursa, İzmir, Kadıköy, Bakırköy ve Nişantaşı şubeleri vardır.
Damar Beni Nasıl Geçer
Adından da anlaşılacağı gibi damardan oluşmuş benlerdir. Nasıl ve neden oluştuğu bilinmemektedir.Toplu iğne başı kadar olabileceği gibi portakal kadar hatta bir bacağı kaplayacak kadar geniş olabilir. Bu benler büyüme eğilimindedirler. Vücudumuzda damarın olduğu heryerde görülebilen damarsal benler büyüdükçe hemanjiom yada hemangioma adını almaktadır.
Nasıl geçer sorusunun cevabı tabiî ki tek cümle değildir ve bir çok faktöre göre değişmektedir. Bu faktörler şöunlerdır ;
Hastanın yaşı
Hastalığın yaşı
Bulunduğu yer
Büyüme hızı
Yapısı
Hemanjiom: ilk akla gelen vakalardan birisi olan Hemanjiom daha büyük yapılardır. En sık dudaklarda ve dilde görülür.
Genellikle doğuştan vardır ve bebek büyüdükçe büyüyebilir. Kafanın yarısını kaplayacak büyüklüklere erişebilir. Büyüdükçe daha zor tedavi edilir.
Vücudun her yerinde ve iç organlarda olabilir. Bu konuda anne babaların çok hassas olması gerekir. Çünkü yeni doğan bebeklerde ortaya çıkan hemanjiom hastalığı cilt üzerinden rahatça farkedilir.
İyi huylu tümör olarak tabir edilen hemanjiomlar kendiliğinden kaybolabileceği gibi aksine ilerleme yani büyüme sürecine girebilmektedir. Buna karşı aileler bebeklerinin vücudunun her yerini kontrol altında tutmaları gerekmektedir.
Şarap lekesi (port vien stein) ; Kırmızı leke şeklindedir. En çok yüz bölgesinde görülür. Dar bir alanda olabildiği gibi tüm yüzü dahi kaplayabilir.
Ciddi estetik kusur yapar ama fiziki rahatsızlık vermez. Kol, bacak ve vücut gibi alanlardaki kıyafetle kamufle edilebilir ama yüz bölgesi sosyal sıkıntı yapar.
Büyük hemanjiomlar ameliyatla tedavi edilebilir ancakzor ve riskli bir ameliyattır ve tekrarı çok sıktır. Ameliyatsız yöntemler (lazer, radyo frekans, İRC, termokoagülasyon, köpük tedavisi) daha risksizdir ve tedavi başarısı daha yüksektir.
Yeni doğanlardakiler yakından takip edilmeli büyüme varsa erken dönemde tedavisi yapılmalıdır.
Tedavide öncelik yakın takip gerektirir
Öncelikle büyüyüp büyümediği kontrol edilir büyüme varsa hemen tedavi başlanır, büyümek yoksa tedaviye başlanabilir yada takip sürdürülebilir.
Tedavide dideral adlı ilaç başlanır ve gerileme varsa devam edilir 1 aylık kullanımda değişim yoksa yada büyüyorsa diğer yöntemlere geçilir
Tedavisinde mutlak sonuç almayı sağlayan yöntemler şunlardır ve ayrıntıları ilgili sayfalarda yazılmıştır. Yöntemler kadar yöntemi uygulayan doktorun hemanjiomların tedavisi konusundaki tecrübesi de önemlidir.
Dideral tedavisi
Lazer
Radyo frekans
İRC
Termokoagülasyon
Köpük
Skleroterapi
Sonuç olarak
Damar beninin nasıl geçeceği hastalığın durumuna bağlıdır ancak bu konuda yetkin doktor ve teknolojilerin olduğu kliniklerden hizmet alınmalıdır yoksa boş yere yıllarca zaman kaybedilir.