Hemanjiom teşhisi genellikle hastanın ebeveynleri tarafından konur çünkü hemanjiomlar sıklıkla deridedir ve de bebek doğduğunda vardır. Alışılmıştan çok farlı göründüğü için ilk anda dikkat çeker. Deri hemanjiomları dışında bir de organlarda görülenler vardır.
Hemanjiom Nerede Olur
Karaciğer, açık ara en sık görüldğü organdır, teşhis genellikle başka hastalıkların araştırması sırasında tesadüfen konur çünkü klinik bulgu pek vermez.
Beyin hemanjiomu çok sık değildir ama tehlikeli olanlardandır, beyin kan dolaşımı fazla olması sebebiyle sık görülür.
Vertabra hemanjiomu ,omurların kalın yerinde görülür kırıklara sebep olabilir.
Daha seyrek görüldüğü yerler
Ayak tabanı, Dil, Ağız içi, Dudaklar, Göz, Yutak, Boğaz, Kalça, Kol-bacak, Kafa derisi, Makat, Penis
Vajina
Hemanjiom Teşhis Yöntemleri
Deri hemanjiomları, gözle teşhis konur ancak seyrek olarak derinin derin katmanlarına ilerleyebilir ve bu muayenede anlaşılabilir, yeterince adınlatılamıyorsa MR (magnetik rezonans), doppler USG, anjiografi, PET gibi ileri tetkikler yapılabilir.
Organ tutulumları; Sıklıkla tesadüfen görülür ancak ilerleme düzeyleri ve daha sonraki takiplerde değişimin tespiti için MR (magnetik rezonans), doppler USG, anjiografi, PET gibi ileri tetkikler yapılır.
Göz, boğaz, beyin gibi hayati organlardakilerin anjiografiyle seviyelendirilmesi ve buna göre tedavi seçimi gerekir. Derideki hemanjiom gözle teşhis edilir gerekirse ileri tetkik yapılır, organ hemanjiomu ileri araştırmalarla ayrıntılı incelenir.
Kan benleri
Kan beni damarın olduğu her yerde oluşabilen adından da anlaşılacağı gibi içinde yoğun damar bulunan benlerdir. Vücudun her yerinde görülebilir, bulunduğu yere göre hiçbir tehlikesi olmayacağı gibi ciddi hayati önemi de olabilir. Örneğin deride hiç sorun yaratmazken gözde yada beyinde olması çok önemlidir. Deride olanlar bulunduğu yere ve büyüklüğüne göre estetik sorun oluşturur.
Kan Beni Nasıl Anlaşılır ?
Gözle rahatça görülebildiği için kolayca teşhis edilebilir. Ancak organlardakinin teşhisi ultrason, doppler ultrason, anjiografi, tomoğrafi veya MR gibi ileri tetkiklerle tespit edilir, düzeyi anlaşılır aynı zamanda takibi de bunlarla yapılır. Kaynağının tespiti anjiografi ile en doğru şekilde tespit edilebilir. Anjiografide damar içine röntgende görülen ilaç verilir ve anlık filmler yada video şeklinde görüntüler alınır bu şekilde damarsal yapısı net bir şekilde ortaya konmuş olur. Tedavide de ciddi yol göstericidir.
Kan Beni Neden Olur ;
Genellikle doğumsaldır, yani bebek doğduğu anda vardır. Bazen anne karnında büyüyebilir ama genellikle doğduktan sonra büyür. erişkin yaşlarda görülen vücutta kırmızı ben şeklinde, dha çok mercimek gibi küçük olanlar sonradan da oluşabilir. Neden oluştuğu net bilinmemektedir. Genetik kodlarda oluşan malformasyon nedeniyle oluşur. Toplu iğne başı kadar olabileceği gibi portakal kadar hatta bir bacağı kaplayacak kadar geniş olabilir. Kan benlerinin tamamı damarsal kaynaklıdır ve damarsal kaynaklı olduğu için damarın içindeki basıncın yüksekliğine bağlı olarak büyüme eğilimindedirler.
Kan Beni Çeşitleri;
Chery
Vücutta kırmızı benlerdir. Küçük damar yumaklarıdır, kırmızı noktacıklar şeklindedir. Ciltten hafif kabarıktır, estetik kusur dışında ağrı sızı gibi şikayete sebep olmaz.Yaş ilerledikçe vücutta sayıları artabilir.Sürtünmeyle yaralanırsa uzun süre hafif kanama yapabilir.Tedavisi lazerle ve radyo frekansla çok basit bir şekilde yapılabilir. Genellikle tek seansta düzelir.
Hemanjiom
Daha büyük yapılardır en sık dudaklarda görülür. Genellikle doğuştan vardır ve bebek büyüdükçe büyüyebilir. Kafanın yarısını kaplayacak büyüklüklere erişebilir. Büyüdükçe daha zor tedavi edilir.Vücudun her yerinde ve iç organlarda olabilir. Bulunduğu yere göre hayati tehlike arz ederler.
Şarap lekesi (porto vien stein)
Kırmızı leke şeklindedir. En çok yüz bölgesinde görülür. Dar bir alanda olabildiği gibi tüm yüzü dahi kaplayabilir. Ciddi estetik kusur yapar ama fiziki rahatsızlık vermez. Kol, bacak ve vücut gibi alanlardaki kıyafetle kamufle edilebilir ama yüz bölgesi sosyal sıkıntı yapar. Genellikle hayati önemi olmaz ama ciddi görsel sorun yaratır. Tedavisi lazerle yapılır ve uzun seanslar gerektirir.
Kan Beni Tedavisi
Ameliyat
Sorunun yerleşim yeri, yapısı ve büyüklüğüne göre yöntem kullanılır. Çok tekrarlaması, abartılı iz bırakması, deformasyona neden olması ve yüksek risk sebebiyle ameliyatla tedavi büyük oranda terk edilmiştir ve daha çok teknolojiye sahip olmayan hastanelerde yapılmaktadır.
Ameliyatsız yöntemler;
Lazer, Radyo frekans, İRC, Termokoagülasyon, Köpük tedavisi
Bu yöntemler daha risksizdir, tekrarlama ihtimali yok diyecek kadar azdır, fark edilir bir iz veya deformasyon kalmaz.
Yine yüz bölgesinde görülen kılcal varisler damar beni sınıfına sokulmaz. Yeni doğanlardaki damar benleri yakından takip edilmeli büyüme varsa erken dönemde tedavisi yapılmalıdır.
Bunun dışında gül lekesi denilen hastalıkta bu guruba sokulabilir ancak gül lekesi daha çok leke gibidir yani çıkıntılı değildir.Bu şekilde yüzeysel olanları tedavisinde daha çok lazer kullanılır.
Tedavi sorunun büyüklüğüne göre 1-5 seans sürebilir.
Yöntemler ve teknoloji kadar uygulayıcının bu konudaki tecrübesi de önemlidir.
Idea Klinik kan benleri tedavisi konusunda tüm teknolojilere sahip bir kliniktir. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa olmak üzere 4 büyük şehirde 6 şubeyle hizmet vermektedir. İstanbul’da Kadıköy, Şişli ve Bakırköy şubeleri vardır.
Bebek hemanjiomu
Damar beni doğuştan olan bir yapıdır ve doğumdan hemen sonra bebekte fark edilir. İleri yaşlarda gördüğümüz küçük damar benleri benzer şekilde damardan kaynaklanır ama bunlar daha çok chery, spider anjioma gibi isimlerle anılır bunların seyri ve tedavisi de farklıdır. Hayatınızdaki en kıymetli varlığınız çocuğunuzun hemanjiomu sizi yanlış tedavilere yönlendirmesin, iyi araştırıp doğru karar vermeye, yakanızı şarlatanlara kaptırmamaya çalışın.
Bebekte Hemanjiom Büyürmü ?
Bebeklerde görülenler genellikle büyüme eğilimindedirler hatta bazen yüzün bir tarafını tamamen kaplayacak kadar büyük olabilir bu şekilde büyük olanlar ailede ciddi sıkıntıya sebep olabilmektedir ama unutulmamalıdır ki bunların çoğu teknolojiler sayesinde ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilir.
Hemanjiom boyutu sürekli takip edilmelidir
Bebekte hemanjiom seyri çok farklı olabilmektedir, kendi haline giderek küçülüp 7-10 yaşlarında kaybolabilir veya tam tersi giderek büyüyebilir. Hangi damar benin büyüyüp hangisinin küçüleceğini tahmin etmek veya bir cihaz yardımıyla tespit etmek mümkün değildir. Yapılacak en doğru davranış ailenin yakından takip etmesi ve mümkünse kaliteli fotoğraflar alıp seyrini gözlemesidir. Büyümenin net algılanabilmesi ve bu konuda uzman doktorun değerlendirebilmesi için haftalık yada 2 haftalık aralarla fotoğraflar çekilmelidir. Fotoğraf çekerken sorunun olduğu bölgenin hemen yanına bir cetvel konmalıdır bu sayede hemanjiomun büyümesi sayısal olarak takip edilebilir.
Büyüme eğilimi olanlar tedavi edilmelidir
Büyüme eğilimi olanların daha fazla ilerlemeden tedavi edilmesi gerekir, sabit kalanlar yada az da olsa küçülenler için tedaviyi erteleyip gözleme devam edilmesi doğru olur.
Ameliyatsız tedavi yöntemleri tercih edilmelidir
Uygulanacak tedavi bir çok faktöre bağlı olarak lazer, skleroterapi, köpükle tedavi seçeneklerinin birine karar verilir. Ameliyatla hemanjiom tedavisi yüksek risk faktörleri ve çok sık tekrar görülmesi sebebiyle artık tercih edilmeyen bir yöntemdir.
Özellikle hayati organların olduğu bölgelerdeki yada gözle net değerlendirilemeyen hemanjiomların takibi uzman desteği ve MR, doppler ultrasonografi, anjiografi gibi teknolojilerle yapılmalıdır yoksa derin planda hastalığın ilerlediği görülemez.
Merhaba kolumda deri altında 1 patates buyulliginde hemanjiom var tedavisi hakkında nasıl bilgi verirsiniz
05426210888 nolu telefona whatsapptan fotoğraf gönderin değerlendirelim,yada size en yakın kliniğimize muayene için gidebilirsiniz
Op.Dr.Orhan Coşkun
hemojin var karaciğerimde
Op Dr Adil Altınsoy
takip edilmeniz gerekir
bogazımda hemojin var bana yardımcı olurmusun
Op Dr Atilla Kaya
kliniğimizde hemanjiom tedavisi yapılmakta.gelirseniz muayene ile değerlendirip tedavinizi planlayabiliriz