Kıl dömesi başlangıcı bütün hastalıklar gibi belirsiz bir şekilde olur ve zamanla içeri giren kıllar arttıkça hastalık ilerler. Fark edilip bölge temizliğine dikkat edilirse ilerleme hızı çok yavaş olabilir ama başlangıçta oluşan delik sürekli açık olduğu için temizliğe dikkat edilmezse enseden dökülen kıllar daha hızlı girer ve ilerlemesi de çabuk olur.
Yukarda yazıldığı gibi kıl dömesi başlangıcı hiçbir belirti vermez hatta hastaların çoğunda tesadüfen fark edilir.
Kıllar İçerde Büyür mü
Her ne kadar toplumda içerdeki kılların büyüyerek hastalığın ilerleyeceği şeklinde bir bilgi olsa da tamamen yanlış bir bilgidir çünkü içerdeki kıllar canlı değildir, enseden dökülen köksüz kıllardır ve büyümez ama zamala yeni kıllar girerek hastalığı ilerletir. İlerlemenin diğer bir önemli sebebi de apse yani iltihap oluşmasıdır. Her apse hastalığı biraz daha yaygınlaştırabilir ve ilerletebilir. Yeni çıkış delikleri ve yeni fistül kanalları oluşmasına neden olabilir. Yeni çıkış delikleri ameliyatta kesilecek alanın çok genişlemesine neden olabilir yani iş büyümüş olur.
Kıl Dönmesi Başlangıcı
Tabi soruna yarış başlaması gibi bakmamk gerekir ama hiçbir belirti vermediği yani tamamen tesadüfen tespit edildiği dönemde ya da çok basit belirtilerin ortaya çıktığı dönemde başlangıcı denilebilir. Kıl dönmesinin başlama yaşı olan 20 yaş gurubu erler arasında askerlik öncesi yapılan genel tarama muayenesinde çok sayıda kişide tespit edilebilir. Yapılan bir istatistiki çalışmada kıl dönmesi tespit edilen 100 kişiden 70 i hastalığının farkında bile olmadığı o an öğrendiği görülmüştür.
Başlangıç düzeyinde kıl dönmesi tespit edildiğinde ne yapılmalı ? Tabiî ki doğru yaklaşım tedavi olunmalıdır çünkü beklemek hastalığın ilerlemesine ve işe ara vermeden yaptırılabilecek bir ameliyat yerine 15 gün yüzüstü yatmayı gerektiren bir ameliyat gerekebilir. Unutmamak gerekir başlangıç düzeyinde de olsa hastalık çürük dişten farksızdır yani kendiliğinden yada ilaçla düzelmez ve giderek ilerleyebilir. Kıl dönmesi kendiliğinden düzelmeyeceğine göre bekletmenin hiçbir anlamı yoktur. Acil ameliyat gerekmez ama uzun süre ertelemekte yanlış bir yaklaşım olur.
Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır
Yukarıda da bahsedildiği gibi başlangıçta belirti vermez bu sebeple aile içinden birinin kalçaların arasına bakması anlamak için yeterlidir, özellikle ailede başka birileri bu hastalığı yaşadıysa kardeşlerde olma ihtimali yüksek olduğundan birkaç yılda bir kontrol doğru olur. Şikayet yapmayan kıl dönmesinde şu bulgular tespit edilebilir;
Giriş delikleri; bir veya birden fazladır hastalığın olmazsa olmaz bulgusudur, iğne giremeyecek kadar dar da olsa mutlaka delik olması gerekir.
Kuyruk sokumunda akıntı
Kuyruk sokumuna bastırınca ağrı
Kuyruk sokumunda küçük şişlik
Otururken ağrı
Kuyruk sokumundan kanama
Kaşıntı
Bu bulguların biri veya daha fazlası varsa akla gelmeli ve bu konuda yetkin olan branş uzmanı proctoloji uzmanına muayene olunmalıdır.
Atalarımızın dediği gibi “yılanı küçükken zararsız hale getirmek gerekir” Başlangıç döneminde yapılacak ameliyatta 1.5-2 cm yer kesilerek yapılabilirken ilerlemiş hastalarda 15-30 cm yer kesmek gerekir ki bu çekilecek zahmeti ve yaşanacak sorunları onlarca kat artırabilir. Aynı gün işe dönülebilecekken 15 gün yüz üstü yatmak zorunda kalınabilir. Bu sebeple hiçbir şikayet olmasa dahi hastalık tespit edildiği anda ameliyat planlanmalı ve uygun sosyal pozisyon yaratıldığında yaptırılmalıdır.
İlerlemiş Kıl dönmesi
Tedavinin uzun süre ertelenmesi durumunda bütün hastalıklar gibi ilerleyebilir. Kıl dönmesi hastalarının en çok sorduğu soru “ ameliyat olmazsam ne olur ?” sorusudur. Sayfadaki resimden de görüleceği gibi hastalık giderek ilerler. İlerlemiş kıl dönmesi tedavisi başlangıç düzeydekilere göre çok daha zordur. Kesilip çıkarılacak doku daha büyük olur, büyük kesilen yer daha çok ağrır, gerginlik sebebiyle istirahat süresi uzar ve yaranın açılma ihtimali yükselir.
Diğer taraftan ilerlemiş kıl dönmesi hastalarının ameliyatından sonra tekrarlama ihtimali de yükselir. Makul düzeydeki bir hastalık için yapılan mikro sinüsektomi ameliyatından sonra tekrar etme ihtimali % 3 civarındayken ilerlemiş vakalarda bu oran % 40 ları geçmektedir.
Diğer bir çok hastalık gibi kıl dönmesi ilerlemeden tedavi edilmelidir.
Kıl Dönmesi Neden İlerler ?
Bunun birkaç sebebi vardır
1- İçeri yani deri altına giren kıl veya diğer maddeler giderek artar yani sinüs giderek büyür
2- Zaman zaman apseleşerek yumak dağılıp etraf dokuya sıçrar
3- İltihaplanarak yeni çıkış delikleri ve sinüsle bu delik arasında kanallar (fistül) oluşur, en önemli sorun budur çünkü bu kanalların sinüse mesafesi ne kadar uzunsa ameliyatta o kadar büyük olacak demektir.
Bunların dışında ;
Kıl dönmesi ilerlerse kıllar bağırsaklara dolanır, omur iliği sarar, organlara kadar uzar gibi bilgiler tümüyle şehir efsanesidir ve gerçekle alakası yoktur. Konu hakkında bilgisi olmayan kişilerin uydurduğu daha sonra kendisinin de inandığı safsatalardır.
Sonuç olarak ;
Teşhis konduysa sosyal pozisyonunuzu ayarladığınız ilk fırsatta ameliyatınızı olmalısınız, okul bitsin yaptırırım, askere gidip geleyim yaptırırım gibi oyalanmalar sorunun büyümesine neden olur. Apandisit gibi acil ameliyat gerekmez ama uzun süre de ertelenmemelidir.
Kuyruk sokumu kısmında kesik gibi kızarıklık var tahriş olmuş gibi bi çizgi hafif ağrı var kıl dönmesi olabilir mi bugün farkettim
32 yaşındayım 3 aylik bebegim var saçlarım çok fazla dökülüyor acaba dökülen saçlardan mi oldu
Neden olabilir ama büyük olasılıkla hastalığın başlangıcı daha eskidir.daha fazla ilerlemeden mikrosinusektomi yöntemi ile tedavi olursanız bebeğinizin bakımına ara vermek zorunda kalmaz,yardıma ihtiyaç duymazsınız.
büyük olasılkla kıl dönmesidir.daha doğrusu kıl dönmesine bağlı apse olabilir.çok ağrılı olur.öncelikle apseyi tedavi ettirmelsiniz,apse tedavisinden 1-2 ay sonra doku toparlayınca da kıl dönmenizi tedavi ettirmelisiniz.Mikrosinusektomi yöntemi ile tsdavi olursanız normal yaşamınıza ara vermeniz gerekmez.Biz tüm kliniklerimizde kıl dönmesi tedavisinde mikrosinusektomi yöntemini uyguluyoruz. 05426210888 nolu telefonadan extra bilgi ve randevu alabilirsiniz.
17 yasindayim onceden ozel bolgemi jilet dah sonra agda ve suanda lazer ile aldiriyorum.Yaklasik 5 seans oldu lazere baslayali.Oradaki görevliler farketti kil donmesi olabilecegini soyledi doktora gittik annrmle kil donmesi oldugunu soyledi fucudin isimli bi krem yazdi killari patlattiktan sonra surmemizi duzenli kullanmam gerektigini soyledi gunde 3 kez kullaniyorum ancak gecenlerde ozel bolgemin ic kisminda nemli olan kisiminda 3 tane cok ice girmis kil donmesi gordum cimbizla denedim olmadi igneyi temizledikten sonra batirsam mi diye dusundum ama enfeksiyon olusturabilirim diye korktum suan ne yapmam gerekiyor acaba yardimci olabilir misiniz?
genel cerrahi uzmanına görünmelisin