Kıl dönmesi zararları saymakla bitmez ama bunlar önemli daha doğrusu hayati önemi olan zararlar değildir. Daha çok hastanın yaşam kalitesini düşüren zararlardır.
Normalde hiçbir şikayet yapmayan çoğunlukla tesadüfen fark edilen kil dönmesi tedavi edilmezse zamanla ilerler ve sorunun büyümesine sebep olur.
Kıl dönmesi zararları konusunda yanlış bilinenler;
Tedavi edilmezse omur iliğe sarılıp felç yapar ; Kesinlikle yanlış bir inanıştır, şehir efsanesi denilen türde yanlış bir bilgidir. Omur ilikle yakınlığı olsa da ciddi bir kemik engeli vardır.
Geciktirilirse kıl ilerleyip bağırsaklara dolanır; omur iliğe sarılması kadar yanlış bir bilgidir.
Kıl yürüyerek başka organlara hatta kalbe kadar gider ; ayakları olmadığı için yürüyemez ve bu tür sorunlara sebep olmaz.
Doğuştan bir hastalıktır ; Eskiden böyle olduğu sanılırdı ama doğrusu bu değil, hastalık sonradan ortaya çıkar ve ense kıllarının dökülmesi sonucu olur.
Kıl dönmesinin zararları ;
Apseleşirse ciddi düzeyde şişer ve dayanılmaz düzeylerde ağrı yapabilir, her apse hastalığın biraz daha ilerlemesine sebep olur
Zamanla yeni delikler açılır ve hastalık ilerlemiş olur
İltihap uzak mesafelerden patlarsa çıkarılması gereken doku çok büyüyeceği için ameliyat büyümüş olur ve sonrası istirahat dönemi uzar ve zahmetli bir süreç olur.
Akıntı olduğu dönemde etrafa kötü koku yayılır ve bu hastada sosyal sorun yaratır
Akıntı etraf deriyi tahriş edebilir.
Yumak büyürse otururken ağrı yapar
Akıntı sürekli çamaşırda kirlenme yapar
Anüse yakın yere açılırsa tedavisi güçleşir
Tüm bunları yaşamamak yani kıl dömesinin zararları ile karşı karşıya kalmamak için hastalığınız fark ettiğinizde tedavinizi yaptırın, çok ilerleme den ameliyat olursanız işinize ara vermeden yaptırabileceğiniz, Bascom, pit picking ve mikro sinüsektomi yöntemleri gibi çağdaş yöntemlerle tedavi olabilirsiniz.