Vücudumuzda zararlı veya zararsız ve çok hastalık veya estetik kusur bulunmaktadır. Sağlık açısından zararlı olanlar zaten tedavi ettirilmek istenir. Ancak bazı sağlık problemleri bulunmaktadır. Sağlık açısından herhangi bir olumsuz duruma neden olmasa dahi gerek estetik kaygılar olsun gerek verdiği fiziksel rahatsızlık olsun tedavisi talep edilir. Vücudumuzda bulunan yağ bezeleri yani lipomlarda sağlık açısından bir sorun teşkil etmese dahi tedavisi istenen bir sorundur. Yazımızda lipomlar, belirtileri ve nasıl tedavi edileceği ayrıntılı olarak ele alınacaktır.
Yağ Bezesi Nedir?
Derinizin altında yumuşak ve hareket edebilen bir şişlik fark ettiniz mi?
Cevabınız evet ise muhtemelen fark ettiğiniz yumuşak dokulu şişlik bezedir. Lipomlar vücutta bulunan yağ dokularının belirli bir bölgede haddinden fazla büyümesine bağlı olarak ortaya çıkan yumuşak dokulu ve iyi huylu tümörlerdir. Çok büyük oranla iyi huylu olan lipomların nadir görülen liposarkom türü ise kötü huyludur.
Neden Olur?
Lipomların oluşma sebebi yağlı dokularının fazla büyümesidir. Ancak bu dokuların neden gereğinden fazla büyüdüğünün nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Uzmanlar genetik faktörlerin etkili olduğu konusunda hemfikirdir.
Lipom görülen hastaların yaklaşık olarak %10 unda çoklu lipomlar görülmektedir ve ailesel etmenlerle veya genetik hastalıklarla ilişkisi bulunmaktadır. [1]
Neye Benzer?
Lipomlar cilt altında bulunan yumuşak yapılı, deri altında hareket edebilen şişliklerdir. Boyutları değişkenlik gösterebilir. Genellikle 2- 3 cm olan lipomlara rastlanır. 10 cm de büyük olanlar ise dev olarak kategorize edilir.
Bu yapılar zaman içerisinde yavaş yavaş büyüme eğilimindedir. Sağlık açısından zararsız olsa da vücutta büyüyen bir beze fiziksel açıdan rahatsızlığa neden olabilmektedir. Özellikle dev lipom olarak kategorize edilen türler uygun kıyafet bulmayı, giymeyi dahi olumsuz etkileyebilmektedir.
Lipomlar kafa derisi hariç bütün vücutta görülebilirler. Tanınması için yukarıda bahsedilen belirtilerin gözlenmesi yeterlidir.
Risk Faktörleri Nelerdir?
Toplumun geneline bakıldığı zaman her yüz kişiden birinde görülmesi muhtemeldir. Ailesel yatkınlığı olan bireyler arasında ise bu oran daha yüksektir. Ayrıca lipomların 40 ile 60 yaş arası bireylerde ortaya çıkma riskinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Risk faktörü oluşturan diğer unsurlar ise şunlardır; şişmanlık, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, karaciğer hastalığı, glükozintoleransı.[2]
Lipomla Bağlantılı Hastalıklar
Lipomlar yağlı dokunun kontrolsüz bir şekilde çalışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Ancak uzmanlar tarafından kesin nedeni tespit edilememiştir. Bazı hastalıkların lipomlarla bağlantısı bulunmaktadır. Bunlar;
Dercum Hastalığı (AdiposisDolorosa) :
Ağrılı bir yağlı doku birikmesi hastalığıdır. Lipomlar yapısı itibari ile ağrı ya da rahatsızlığa neden olmazlar. Ancak dercum hastalığından şiddetli ağrı görülmektedir. Bu sorun erkeklere nazaran kadınlarda daha sık görülmektedir. Lipoma benzer ve ağrılı br sorun yaşıyorsanız muhtemelen dercum hastalığıdır.
Cowden Sendromu:
Hastalığın oluşumuna zemin hazırlayan hastalıklardan birisi de cowden sendromudur. Ciltte lezyonlara neden olmaktadır. polip, et benleri, tiroit, meme kanseri gibi hastalıklarla ilişkilendirilmektedir. Bu nedenle ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunudur.
Gardner Sendromu:
Lipomlarla ilişkilendirilen bir diğer sağlık sorunu da Gardner sendromudur. Cilt ve yumuşak doku tümörü anlamına gelmektedir. Genetik faktörlerin etkisi ile ortaya çıkmaktadır. Kanserleşme riski bulunmaktadır.
MadelungDeformitesi
El bilek gelişimin bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkan bir deformitedir. Kollarda ortaya çıkan lipomlarla ilişkilendirilmektedir.
Nasıl Tedavi Edilir?
İnsanların bu tür ağrısız ve zararsız sorunlarda ilk denedikleri tedaviler evde uygulanacak bitkisel tedaviler veya ilaç tedavileridir. Ancak bu tür tedaviler her zaman hatta çoğu zaman işe yaramamaktadır. İşe yaramadığı hastalıklardan bir tanesi de lipomlardır. Lipomdan kurtulmak için oluşmuş yapının cerrahi müdahale ile vücuttan çıkarılması gerekmektedir.
Yağ Bezesi Aldırmak İçin Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?
Sorunun tedavisi için min 1 cm lik bir kesi açılması yani küçük çaplı bir cerrahi operasyona ihtiyaç vardır. Bu sebeple başvurulması en uygum alan genel cerrahidir. Genel cerrahlar oluşmuş lipomları kolaylıkla vücuttan çıkarabilirler.
0,5 mm den büyük kesiler ameliyat kabul edilmektedir ve bölgesel uyuşturma ile yapılmaktadır. lipom tedavisi de lokal uyuşturma ile yapılan bilen ufak çaplı bir müdahaledir. Bölgesel uyuşturma sayesinde anestezi gibi uygulamaların yan etkilerine maruz kalınmaz.